Nekirurški face lifting PDO nitima

Nekirurški face lifting PDO nitima

Piše: Vivan Jurković, dr. med. dent.

Godinama je kirurški face-lifitng bio jedina metoda koja je pacijentima pružala zadovoljavajuće rezultate u pogledu zatezanja kože lica i baš su iz tog razloga mnoge pacijentice koje čak nisu imale izrazitu obješenost lica pribjegavali ovom zahvatu. 

Zahvaljujući rapidnom razvoju anti-age medicine danas imamo pregršt manje invazivnih metoda uklanjanja bora i zatezanja lica. Jedna od tih metoda je nekirurški face lifting PDO nitima – COGS. Nekada su tretmani lica bili izvođeni pomoću zlatnih niti, a u ponekim se situacijama i danas primjenjuju. U široj su upotrebi niti na bazi polidioksana koje su biokompatibilne, klinički ispitane i, naravno, potpuno biorazgradive. Možemo ih usporediti s koncem za šivanje rana u kirurgiji koje se isto tako razgrađuju same.  Niti se apliciraju u subkutani sloj masnog tkiva. Naime, ovakav lifting ima dvije faze djelovanja. Nakon aplikacije niti ciljano se područje lica pri postupku ugradnje mehanički zateže. U drugoj fazi niti stimuliraju rast kolagena i elastina koji se formiraju na tretiranom području oko niti i time se produžuje efekt liftinga za 2 do 3 godine, s obzirom da se niti razgrade nakon 6 mjeseci.  Dakle, sintezom ….(zrelih?!)  kolagenih niti poboljšava se debljina i elasticitet kože. Jačina zatezanja lica pri tretmanu ovisi i o broju niti koje su postavljene i načina na koji su postavljene.

Područja lica koja se tretiraju ovom metodom su:

  • Čelo (podizanje obrva)
  • Podizanje srednjeg dijela lica (zona jagodica)
  • Podizanje donjeg dijela lica
  • Vrat
  • Kombinacije navedenog

Tretman traje oko sat vremena tijekom kojeg se primjenjuje lokalna anestezija što postupak čini bezbolnim. Nakon tretmana mogući su lagani otok i podlijev koji traju 3 do 4 dana. Ne preporuča se izlaganje suncu prvih nekoliko dana kao ni izvođenje grimasa. Pacijenti moraju biti svjesni da je rezultat individualan i da ovisi o mnogočemu. Bitno je znati prije tretmana ima li tretirana osoba dovoljno potkožnog masnog tkiva u koje bi se niti mogle hvatati. Vrlo je važno izabrati iskusnog terapeuta. Nekirurški face lifting PDO nitima, u odnosu na kirurški face-lifting manje invazivna, jeftinija i zahtjeva kraći period oporavka, međutim pacijenti trebaju biti svjesni da ovakav lifting ne pruža toliko zategnuće kože kao što to čini kirurški face-lifting, ali predstavlja dobru alternativu pogotovo kod pacijenata kojima je dovoljno lagano zatezanje i jačanje tonusa lica.

Objavljeno u Novom Listu