Tretmani botoxom

Tretmani botoxom

Popularni tretmani botoxom, u današnje je vrijeme, jedna su od najrasprostranjenijih metoda uklanjanja bora. 

Uvijek me nanovo iznenadi koliko pacijenata zapravo ne zna razliku između uklanjanja bora dermalnim filerima i botoxom, naravno, i jedan i drugi tretman služe uklanjanju bora, ali riječ je o potpuno različitom djelovanju ovih pripravaka. Naime, kako smo u proteklim kolumnama spominjali, dermalni fileri na bazi hijalurona su potpuno biokompatibilna punila koja svojim volumenom popunjavaju bore, biorazgradivi su, a i sama hijaluronska kiselina je sastavni dio naše kože što znači da se prirodno razgrađuje. Botox za razliku od filera ima sasvim drugo djelovanje.

Što je zapravo botox i kako djeluje? 

Pripravak botoxa se dobiva iz neurotoksina Botulinum toxinum koji se sinetizira iz bakterije Clostridium botulinum. Botulinum toxin se može ubrizgavati u ljudski organizam razrijeđen te u izrazito niskim koncentracijama. Njegova je uloga spriječiti prolaz signala iz živčanih do mišićnih stanica i na taj način paralizirati mišić, dakle, reducirati mišićnu kontrakciju. Upravo zbog tog efekta koristimo botox kao prevennciju stvaranja bora i to uglavnom onih koje su izravno povezane s kontrakcijom mišića, a to su najčešće bore oko očiju (smijalice), bore mrštenja na čelu i između obrva te određene bore na vratu.

Botox se u estetske svrhe može ubrizgavati ljudima kod kojih pretjerana noćna kontrakcija mišića koji služe žvakanju (masetere) uzrokuje njihovo povećanje i pridonosi zaokrugljenom izgledu donjeg dijela lica. U takvim slučajevima botox pomaže smanjiti epizode kontrakcija i na taj se način, s vremenom, donjem dijelu lica povrati uži i prirodniji izgled.

Osim korištenja u anti-age medicini botox se još može koristiti kod pretjeranog znojenja u pazušnom dijelu, u terapiji migrena, terapiji spazma vratnih mišića, terapije preslabog mokraćnog mjehura itd.

No, vratimo se tretmanu botoxom na licu. Tretmani botoxom traju 5 do 10 minuta i gotovo su bezbolni. Efekt nije vidljiv odmah nakon tretmana već je za to potrebno pričekati barem 3 do 4 dana, a svoje će potpuno djelovanje postići sigurno do 8 dana nakon tretmana.  Lagane glavobolje ili blagi otok moguće su nakon prvog tretmana. Trajanje ovako primijenjenog botoxa obično je od 4 do 6 mjeseci, ovisno o metabolizmu i stilu života pacijenta. Naravno, moram napomenuti, da iz iskustva i vlastitog opažanja mogu zaključiti da svi pacijenti ne reagiraju identično na tretman botoxom pa je tako kod nekih efekt stopostotni, a kod drugih je vidljiv u blažem intezitetu. Ono što bih preporučila pacijentu koji se želi riješiti bora na različitim dijelovima lica je svakako kombinirana terapija hijaluronskim dermalnim filerima (donji i srednji dio lica) i botoxom (gornji dio lica).

Pripadnicama ljepšeg spola savjetujem, da ne smiju zaboraviti voditi brigu o koži, njenom pravilnom čišćenju, održavanju hidratacije te podsjećam da treba izbjegavati pretjerano izlaganje suncu jer na zdravoj koži sve metode uklanjanja bora još efikasnije djeluju. 

Objavljeno u Novom Listu