Nekirurški face lifting pomoću niti

Lifting pomoću niti minimalno je invazivni postupak za lice i vrat kojim se podiže opušteno tkivo i na taj način definira konture lica i vraća mladenački izgled . Osim mehaničkog podizanja izazivamo neokolagenozu te time postižemo rejuvenaciju kože.

 Osnovni imperativ da svaki terapeut bude upoznat sa uzrocima starenja kože lica i anatomijom lica. Neophodno je i znanje o biomehaničkim  svojstvima niti koje koristimo i interakciju niti s okolnim tkivom.  Vrlo je važno uzeti u obzir i očekivanja pacijenta i objasniti mu granice mogućnosti ovakvog podizanja lica.  

Vrsta niti koje se koriste danas u ovoj terapiji je :
– PDO – polidioksanske niti
– PLA – poliaktične niti
– PCA – polikaprolaktonske niti
– novitet na tržištu su i PCA niti sa hijaluronskom kiselinom (APTOS)

Osnovne forme niti su : MONO, COG, SCREW, međutim danas imamo na raspolaganju veliki izbor svakojakih formi i dužina niti sa jednom iglom ili kanulom ili pak sa dvije bilo da su one ravne ili zakrivljene.

PDO niti najduže su prisutne u ovoj metodi neinvanzivnog face liftinga . Izrađene su iz sintetičkog biorazgradivog polimera i  apsorbiraju se u organizmu nakon 6 mjeseci hidrolizom.
Niti na tretiranom području aktiviraju fibroblaste za proizvodnju veće količine kolagena, te se time osim fizičkog zatezanja kože ovakvom neokolagenozom koži vraća elastičnost i mladenačku teksturu.  Novi se kolagen   formira oko niti koji će nakon razgradnje niti produljiti lifting efekti.

PLA i PCA niti novije su generacije te imaju i duži vijek trajanja:  PLA – 12 mjeseci i PCA – 12-15 mjeseci. PDO i PCA niti stimuliraju sintezu kolagena tipa 1. dok PCA stimuliraju sintezu kolagena tipa 1. i 3. . PDO  i PLA indicirane su za pacijente sa manjim lifting potrebama ( od 35-45 g.)  dok PCA niti pružaju jači lifting efekt.
Iznimno je važno izabrati nit odgovarajuće dužine i sa dovoljnim brojem retencijskih nožica. Za lagano zatezanje i rejuvenaciju kože mogu se koristiti MONO niti koje nemaju retencijske nožice ali u ovom postupku antigravitacijskog face liftiniga one nisu indicirane. Niti koje imaju premalo retencijskih nožica tj. prerijetko postavljenje ili prekratke r.  nožice teže će zadržati zadovoljavajući lifting efekt. Preferiraju se dvosmjerno postavljanje r. nožice.

Za ovakvu terapiju dobna skupina pacijenta je od 35-55 godina sa dobrom koštanom strukturom, srednje ili lagane opuštenosti tkiva bez povijesti naglih gubitaka težine.
Ključna je i odgovarajuća debljina kože jer je pretanka koža kontraindicirana za ovakvu terapiju.
Ostale kontraindikacije : alergija na plastične proizvode i biomaterijal, aktivne akne i kožne infekcije,  predispozicija na formiranje keloida,  autoimune bolesti ( skleroderma, sarkodioza, amilodioza,…) , terapija antikoagulansima, hemofilija, hipertenzija 2. , 3. stadij,  jače sistemske bolesti, kolagenoza, neurološki mentalni poremećaj , trudnoća i dojenje,  kemoterapija, hepatitits B i C ,HIV, porfirija.

POSTUPAK:
Za ovakav antigravitacijski lifting efekt niti se postavljaju u subkutani sloj

Na sljedećim shemama prikazano je podizanje gornjeg dijela lica i donjeg dijela lica.

  • koža je očišćena  i dezinficirana octaniseptom, plivasept pjenušavim …
  • olovkom su označene točke ulaza niti : Jedna  točka ulaza za donji dio lica 2 cm medijalno od tragusa, duž linije prema kutu usana

Završne točke su 1 cm distalno od tvz.  marionetne linije, međusobno udaljene 1 cm. 

Jedna točka ulaza za gornji dio lica nalaz se 3 cm od vanjskog  kantusa duž linije do tragus. Krajnje točke udaljene su 1 cm od nazolabijalne linije i međusobno udaljene 1,5 cm. Na čelu shema za podizanje obrva sa ulaznom točkom na liniji kose , a završne točke 1 i 2 cm od srednje pupilarne linije.
– Lokalna anestezija je aplicirana na točkama ulaza niti i na krajnjim točkama inercije niti.

niti uvodimo pomoću igle ili kanule do zadane krajnje točke i onda se pritiskom na krajnju točku lagano vadi igla .
– nakon toga peanom hvatamo nit koja viri izvan točke insercije i drugim peanom pritišćemo kožu prema smjeru insercije , režemo nit na ulaznoj točki
– nakon završenog apliciranja niti postavlja se post operativna biocelularna maska ( Dermastir)
– na točke ulaza niti nanosimo antibiotsku mast
– savjetujemo pacijenta da pokušava lice održati u čim opuštenijem položaju nekoliko dana i bez ekstremnih grimasa.

Poželjno bi bilo aplicirati 5-8 komada niti po strani lica i to npr. 3 kom.  za donji dio lica + 4-5 kom. gornji dio lica.


Prikazan je slučaj pacijentice od 48 godina kojoj je izvedeno podizanje gornjeg i donjeg dijela lica ( 4+3 niti)
korištene su PDO – COG niti 90 mm , 23G . Dodatno je napravljena i rejuvenacija usana sa 0,8 ml hijaluronskog filera.

Ovakve niti se još mogu koristiti i za uspješno zatezanje vrata , čela, pozicioniranje nosa, zatezanje mlohavih nadlaktica, trbuha, bedra, podizanje grudi, stražnjice, i ušne školjke.