Nema straha od bora: tu je anti-age medicina

anti-age medicina

Oduvijek je pojam vječne mladosti bio tiha patnja svih žena svijeta, ali valja uzeti u obzir da je u prijašnjim stoljećima životni vijek ljudi bio znatno kraći. Još su se u Starom Egiptu  koristili različiti uljani pripravci koji su utrljavani u kožu kako bi spriječili nastanak  bora.  Kleopatra,  jedna od najpoznatijih kraljica svih vremena, njegu svoje ljepote i rituale spriječavanja starenja stavljalja je na prvo mjesto,  a mi ćemo spomenuti njene kupke u mlijeku i medu, maska za lice koju je koristila sadržavala je aloe veru i med, pilinzi su bili izrađeni od morske soli i maslinovog ulja ili bijele gline, a kožu lica njegovala je ružinom vodicom, cedrovim octom i bademovim uljem. U Antičkoj Grčkoj njega kože temeljila se na pripravcima s medom, maslinovim ulje te kupkama obogaćenim mineralima. Već su tada Stari Grci isticali važnost  izbjegavanje sunca kao uzroka bržeg starenja kože. U Indiji su pak tradicionalni pripravci sadržavali crvenu sandalovinu, a preferirali su tretmane blatom.

Danas smo sretni što živimo u doba napredne medicine koja je u zadnjih 25 godina rapidno napredovala, poglavito u polju anti-age medicine što nam je omogućilo da, umjesto ljubomorno promatramo pjevačice i glumice iz holivudskih filmova bez ijedne bore, imamo pri ruci nekolicinu vrlo jednostavnih i bezbolnih anti-age tretmana kojima će vaš izgled biti svježiji, mlađi i bolji. Ono što bih izdvojila su tretmani hijaluronskim filerima, tretmani botoksom, PRP tretmani za podmlađivanje, nekirurški face lifting PDO nitima.

U praksi se najviše koriste dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline. Oni su razgradivi što znači da će, za nekoliko mjeseci, nestati iz našeg organizma. Hijaluronska kiselina (HA) sastavni je dio naše kože, međutim tijekom godina njezin postotak u koži se smanjuje. HA je zadužena za poboljšanje hidratacije kože, zadržavanje kolagena, elastičnost i fleksibilnost kože. Jasno je, dakle, da ubrizgavanjem gela na bazi hijaluronske kiseline poboljšavamo kvalitetu kože na mjestu tretmana. Hijaluronski fileri, na tržištu, su u obliku gela te njihovim ubrizgavanjem u određeno područje  povećavamo volumen i brišemo bore. Trajanje filera ovisi o njegovoj viskoelastičnosti, stoga imamo različite formule viskoelastičnosti za ubrizgavanje, a  ovisno o području koje tretiramo, ovi fileri mogu trajati od 6 mjeseci do dvije godine. Hijaluronski se fileri najčešće koriste za tretiranje nazolabijalnih bora, marionetskih linija, podizanje kutova usana, pušačkih bora, povećanje volumena usnica i volumena jagodica, temporalne regije, podočnjaka, te za tretiranje laganih nepravilnosti nosa. Tretman se lako podnosi, gotovo je bezbolan, a mogućnost blage boli riješava se anestetičkim kremama. Hijaluronski fileri imaju minimalni postotak alergijskih reakcija, no nakon tretmana prisutan je lagani otok i mogući su mali podlijevi koji nestaju za nekoliko dana. Na tržištu se nalazi velika paleta dermalnih filera na bazi hijaluronske kiseline, ali najvažnije je izabrati iskusnog liječnika za ovakav tretman.

Postoje različiti anti-age tretmani, ali o njima ćemo pisati sljedeći mjesec, a do tada nekoliko savjeta: starenje je dio života, ali na sreću postoje tretmani kojima se možemo povrgnuti kako bi usporili starenje i kako bi znakove starenja sveli na minimum. Osim toga, bilo bi poželjno da vodite aktivni stil života kako bi smanjili vjerojatnost različitih bolesti, jedite zdravu hranu i imajte uravnoteženu prehranu s dovoljnim postotkom vitamina i minerala koji sadrže važne antioksidanse. Što manje se izlažite jakom suncu i stresu na tom će vam tijelo biti posebno zahvalno. Pokušajte biti sretni i trudite se smijati što više, to će vam pomoći da izgledate mlađe i svježije, a i okolina će vas bolje prihvaćati.

Objavio Novi List